Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2013 17:41 - Вредата и ползата от Facebook
Автор: truth1 Категория: Други   
Прочетен: 4096 Коментари: 0 Гласове:
0



Живеем в динамично и забързано време, в което компютрите са неизменна част от живота ни. Голяма част от населението на планетата ни и особено младите хора прекарват твърде много време в така наречените социални мрежи. Много малко са онези обаче, които се замислят какво губим и какво печелим от това.
Известно е, че основната идея на социалните мрежи  е да ни помогнат да организираме социалните си контакти. До голяма степен това се получава - онлайн комуникацията е налице, натискаш няколко копчета и приятелите ти са при теб. А какво се случва с реалното общуване? Не забравихме ли как да говорим помежду си? Не заместиха ли така наречените емотикони умението дружелюбно да подадем ръка?!
Тези и много други са причините, които ме карат да се спра именно на въпроса за вредата и ползата от общуването във Facebok.
И така, каква е ползата от Facebook? Може би много по-малка от вредата. Мрежата ти дава възможност да се свържеш с роднини, близки, приятели, които са далеч от теб, да разбереш как са, да видиш дали са се променили. Създаваш си профил и готово - това е реалност. Какво следва обаче? Всички, които те познават, започват да искат приятелство. Някои, за да се свържат с теб, други, защото са си включили в състезание за набиране на приятели, трети от любопитство и какви ли не още причини. Няма как, принуден си да натиснеш "приемам", защото иначе те смятат за горделив и надменен. И така започва едно ежедневно чатене с часове, разглеждане на профили, снимки, постове и т.н. Докато в един момент усетиш, че си се пристрастил, че имаш нужда ежедневно уж да хвърлиш един поглед, а се самозабравяш и губиш ценно време, което би могъл да използваш за много по-полезни неща.
Случва се така, че много хора понижават самочувствието си и изпадат в депресии, защото "самохвалковци" са споделили постиженията си, качили са на стената си снимки от места, на които не всеки може да си позволи да отиде и т.н.
Това обаче не е ситуация без изход. Психолози от Мадридската бизнес школа съветват да "шкартираме" хората, страдащи от нарцисизъм, които непрекъснато рекламират своето себелюбие. Друга причина за ниско самочувствие може да бъде непрекъснатото сравняване на свои снимки с чужди. Често това води до хранителни разтройства, тъй като започва един стремеж за намаляване на телесното тегло. Следват диети, гладуване, болести... Това е проблем не само за жените, но и за мъжете. Според едно американско проучване 40% от мъжете пускат негативни коментари под снимките си и изказват желание да изглеждат като връстниците си.
А сега и нещо "положително" за хората, които не смеят да кажат това, което мислят очи в очи. Facebook за тях е идеалната възможност. Публикуваш нещо по нечий адрес, без да се замисляш истина ли е, или не, без да ти пука, как се чевства човекът, който си коментирал, без да си даваш сметка, че тона е психологически тормоз. Важното е да се направиш на важен и значим, да унижиш, да злепоставиш, без да си даваш сметка, че и ти може да изпаднеш в същата ситуация. Това обаче не е начинът да проявиш смелост, защото смелите не се страхуват да кажат това, което мислят в очите на хората и не се крият зад монитора.
След всичко казано, може би вече не изглеждам в крак с времето. Не отричам изцяло общуването в социалните мрежи, но след доста безцелно пропиляно от мен време, след ударите под кръста, които получих от социалните си "приятели", си давам сметка, че човек може да се занимавас по-значими неща, да отделя повече време за близките си, вместо да се потапя до самозабрава във виртуалното пространство, да живее тук и сега, а не в някаква онлайн представа за хубав живот.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: truth1
Категория: Други
Прочетен: 13853
Постинги: 12
Коментари: 3
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031